Assalamualaikum semua. Harini aku nak share satu resepi yang kau memang jarang jumpa dekat kedai makan ataupun kat Youtube. Kat Youtube tu ada, cuma sangat sedikit orang olah resepi kuetiau macam ni. Last time, aku memang mengidam teruk nak makan makanan yang pedas dan masam-masam macam tomyam. So tekak aku pun duk bisik-bisik, "kau pergilah cari barang nak buat tomyam"
So aku pun merajinkan diri pergi kedai Acheh, beli barang-barang yang aku nak untuk masak kuetiau goreng tomyam. Selalu kita dengar Nasi goreng tomyam je kan. Kali ni kita olah lain sikit.
Bahan utama:
1 bungkus kuetiau (tak kisah brand apa, asalkan halal)
Bahan tumis/kisar:
1 labu bawang putih
30 tangkai cili padi (lagi banyak lagi bagus, lagi pedas)
Bahan lain:
2 sb pes tomyam
1/2 kilo udang (bersihkan, hiris kecik-kecik)
8 ekor sotong (bersihkan, buang kulit kalau nak)
1 butir telur
2 ketul fish cakes (hiris nipis)
Daun ketumbar (hiris halus- untuk garnish dan akarnya jangan buang)
1/2 lemon atau jus limau
Kicap
Gula
Garam
Sos tiram
Cara-cara;
1. Panaskan minyak masak. Tak perlu banyak. Tumiskan bahan kisar bersama akar ketumbar yang dah dibasuh bersih. Tumis sampai naik bau tau.
2. Bila dah naik bau, boleh masukkan pes tomyam. Aku letak dalam 2 sudu besar macam tu. Ada brand pes tomyam yang dah cukup rasa. Ada yang tawar. Macam brand Adabi, ha tu tawar. Ni aku pakai siam punya. Tak tahu apa brand. Tapi halal ah.
3. Masukkan air. Api kecik je tau. Jangan besar-besar. Biar menggelegak dulu. Lepastu boleh masukkan lauk-lauk macam sotong, udang and fish cakes. Kalau nak guna isi ayam pun boleh. Takde masalah.
4. Dah masukkan semua lauk, kau tunggu lauk-lauk tu masak. Biar air udang dengan sotong tu turun. Barulah sedap.
5. Then masukkan sos tiram dengan sos cili sikit. Masukkan jus lemon sikit. Jangan banyak sangat. Nanti masam. Masa nilah nak masukkan gula garam secukup rasa untuk balancekan rasa. Aku masak tak pernah pakai ajinomoto and sos ikan. Kita pakai perasa biasa je. Jangan eksen eh.
6. Masukkan bahan utama kita, kuetiau.
7. Masukkan kicap sikit. Agak-afak kuetiau dah serap kuah, masukkan telur sebiji. Kacau sampai kuah kering sikit, then boleh taburkan daun ketumbar as final presentation.
*tips kalau taknak kuetiau hancur, jangan kacau beria-ria. Balikkan sikit2 je. So dia tak hancur. Kuetiau pun cantik je.
Yey, kuetiau goreng tomyam is doneeee! Selamat mencuba semua! Hidangan ni untuk 3-5 orang makan. Kalau yang gemuk boleh makan sorang. Hahah taklah gurau je.
No comments:
Post a Comment