BAHAN-BAHAN
250g Cream cheese (brand tak kisah, aku guna Tatura)
1 kotak kecil Whipped cream (aku guna Emborg)
2 tbs ovelette (function ovelette ni adalah untuk jadikan adunan tu pekat and likat)
1 cup susu pekat manis (ikut cita rasa sendiri. Kalau nak manis, tambahlah. Kalau taknak, tak payah)
2 paket biskut oreo (patahkan)
1 tsp vanilla essence
CARA-CARANYA
1. Cairkan cream cheese. Make sure dalam setengah jam or sejam korang biarkan cream cheese tu kat suhu bilik. So senang nak putar dia guna mixer.
2. Putarkan whipped cream dan susu pekat manis.
3. Masukkan cream cheese.
4. Pukul 3 bahan tu sampai takde berketul-ketul.
5. Sambil tu boleh patahkan biskut oreo.
6. Masukkan vanilla essence and ovelette. Pukul sampai nampak adunan kembang and likat.
7. Masukkan adunan dalam bekas tupperware, layerkan dengan biskut oreo yang kau dah patahkan tadi. Layerkan sampai adunan and biskut habis.
8. Simpan dalam freezer satu malam. Esok dah boleh makan!
Aku buat ni version tak manis sangat. Kalau korang suka manis-manis, buatlah kan. Pada asalnya aku nak buat ice cream strawberry cheese sebab aku dah jatuh cinta dengan air Cool Blog yang strawberry cheese tu. Sedap! Korang kene try. Habis dah aku pergi supermarket, strawberry tu habis time-time PKP ni. Haihh. Anyway, selamat mencuba semua!
No comments:
Post a Comment